Projecte

“ perquè cada dia és 8 de març”

Des de l'any 1975, coincidint amb l'Any Internacional de la Dona, les Nacions Unides van celebrar el Dia Internacional de la Dona per primera vegada, el 8 de març. 

La lluita de les dones per a la igualtat de drets i contra la discriminació té més de 100 anys d'història

La celebració d'un dia de la dona ja l'havia proposat el 1910 Clara Zetkin a la Internacional Socialista reunida a Copenhague. Un any més tard, el 19 de març de 1911, més d'un milió de persones a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa es van manifestar exigint per a les dones el dret al vot i a ocupar càrrecs públics, al treball, a la formació professional i a la no discriminació laboral. El moviment de les dones sufragistes (pel sufragi universal) es va estendre arreu. L'any previ a la I Guerra Mundial, 1913, a Rússia es van celebrar, també al mes de març, concentracions per protestar contra la guerra i en solidaritat amb les altres dones d'Europa.
El 8 de març de 1917 (23 de febrer segons el calendari julià utilitzat a Rússia) les dones russes van sortir al carrer per declarar la vaga i protestar contra la fam i la guerra que ja havia causat dos milions de morts. El context de protesta i desestabilització, va provocar l'abdicació del tsar i el govern provisional va reconèixer el dret de les dones al vot. "El Dia de la Dona Treballadora de 1917 s'ha convertit en memorable a la història. En aquest dia, les dones russes van aixecar la torxa de la revolució proletària i van encendre el món. La revolució de febrer comença a partir d'aquest dia" va escriure el 1920 Alexandra Kollontai. 

Vaga de dones contra la guerra i la fam a Rússia. 8 de març de 1917.
http://nepszava.hu/cikk/1122476-virag-helyett
A partir d'aquell moment, ininterrumpudament, cada any les dones aprofiten el 8 de març per fer visibles les desigualtats que encara persisteixen i reivindiquen el reconeixement i el valor de tot allò que aporten i han aportat les dones, sovint de forma invisible i/o invisibilitzada, a la història, la cultura i la societat.
  • Eduquem amb perspectiva de gènere i "El blog del 8 de març"
Des de l'Àrea d'Innovació, programes i formació del Consorci d'Educació de Barcelona aprofitem la diada del 8 de març per impulsar la sensibilització envers les diverses situacions de discriminació que encara pateixen les dones per raó de gènere. 
No es tracta de limitar a aquesta data el compromís del món educatiu envers la igualtat i la no discriminació, sinò que ho entenem com un moment per activar i nodrir amb recursos nous i/o actualitzats que donin suport a la tasca docent i interpel.lin a la reflexió educativa amb perspectiva de gènere “perquè cada dia és 8 de març” 
  • El projecte del 8 de març de 2018: "Eduquem amb perspectiva de gènere: Què proposes?"
Aquest any 2018 s'està sentint parlar de posicionaments crítics i denúncies de  situacions de discriminació de les dones per raó de gènere que havien estat silenciades i fins i tot tolerades com és el fet que una dona cobri un sou inferior a un home per fer una tasca idèntica, o que en el repartiment de les tasques de cura encara no s'hagin superat els patrons patriarcals.  Si bé és un fet que a nivell normatiu la discriminació en envers les dones està penalitzada, són infinites les evidències de la vida quotidiana que mostren que encara som lluny d'una situació d'igualtat.


Amb la voluntat de fer-les visibles i denunciar-les hem recollit una petita mostra de dades que hem trobat fàcilment a la xarxa, dades que estan a l'abast de tothom, que segur que hem vist alguna vegada però que potser, malgrat ens poden escandalitzar, encara no hem aprofitat per analitzar i reflexionar com equip docent, amb el nostre alumnat, conjuntament amb les famílies i la comunitat escolar. Proposem una conversa al voltant d'aquestes dades com a crida al nostre compromís per una escola no discriminatòria. 

En aquest enllaç trobareu la nostra proposta i altres recursos que podeu utilitzar.